Onze naam

Waarom de naam “Aan de Zure Maai” voor onze Little Free Library?

 
 
 
Deze bibliotheek staat aan het gebied dat in vroeger tijden “de Zure Maai” werd genoemd.

Terug te vinden in de volgende artikelen:

 
 
• De Waterschans 1 april 1968 (Mededelingenblad van de geschiedkundige kring van stad en land van Bergen op Zoom)
 
Herinneringen Deel 2
Door: P. Hendrix
 
De Blomkool en de Ketel: wanneer men te voet in een eenvoudige begrafenis zijn dode had weggebracht, weer een of twee stationnekes, om bij een kruikske bier tot het leven terug te keren. Ge kunt vóór den overweg ook links afslaan, de Zure Maai in, tot de watertoren bij wachthuis 13: links geen huis, de hovens van de hoveniers en de aspergebedden en daar achter de oude banen.

• De Waterschans 1 juni 1984 (Mededelingenblad van de geschiedkundige kring van stad en land van Bergen op Zoom)
 
Artikel “Nostalgische sprokkelingen in Bergen rondom de eeuwwisseling”
Door: Kees van de Watering
Onderdeel: “De waterhuishouding”
 
Mede in verband met de waterhuishouding werd van de vestingwerken “het Ravelijn op den Zoom”, in de volksmond kortweg “de Vest” genoemd, gespaard. Niet alleen de Zoom voerde water aan, maar ook de Ligne, een waterloop uit het Halsterse Laag en de Balse loop die vanuit het Keutelmeer en de Zeezuiper langs een grotendeels gekanaliseerd tracé stroomde, voerde water aan. Dit laatste watertje slingerde door bossen en boomgaarden, volgde de huidige Papaverstraat en Wouwseweg en mondde uit in het Kommeke, een diepgelegen waterbassin waarop nu de showroom van Difoga (inmiddels tankstation bij spoorwegovergang) is gebouwd. De aangrenzende grond langs de huidige Parallelweg noemde men terecht “de zure maai”. Al dit water vloeide oorspronkelijk via het Volkspark, de Vest en de Moeregreb dwars door het laagste gedeelte van de binnenstad naar het Spuihuis aan het begin van de Binnenhaven. De Moeregreb was in de middeleeuwen blijkbaar zo goed bevaarbaar dat aangelande huizen in de Moeregrebstraat het recht hadden platte turfschepen te meren.

• De Sakko-prijs voor Kunsten en Letteren 1992 is toegekend aan de Geschiedkundige Kring van Stad en Land van Bergen op Zoom anekdote uit de toespraak van Harrie Stalpers, de voorzitter.
 
Tot nu toe zijn er ruim 200 lezingen geweest, direct of indirect betrekking hebbende op onze stad en doorgaans gehouden door hooggekwalificeerde deskundigen, waarbij sommigen de geestige noot niet vergaten. Zoals bijv. professor Hendriks van de Rijksuniversiteit van Leiden en oud-Bergenaar, die tot grote verwondering van zijn auditorium als volgt zijn lezing begon:


“Toen ik hier in Bergen uit de trein stapte, dacht ik ‘kom, lamme nog ‘ns ’n keerke naar Tiest van de Draak gaan’. -Tiest van de Draak was Johannes Baptist Trimbos, die in 1854 de Draak kocht en bij zijn voornaam genoemd werd-.

En wie schetst de verbazing bij de toehoorders, toen de zeergeleerde Leidse professor de bekendheid van de Bergenaren aftastte met de vraag: 

‘wie weet er waar de Zure Maai is ?’.

• Gemeente Bergen op Zoom: 1 augustus 2013
 
Ontwerpbestemmingsplan “Gageldonk-West” (t.b.v. oordeelsvorming en peilen van gevoelens)
Hoofdstuk 4 Onderbouwing op onderdelen 4.1 Cultuurhistorie en Archeologie (Bladzijde 21)
 
In de Tachtigjarige Oorlog verdween veel van de bewoning in het buitengebied. Een deel van het plangebied hoorde toen bij het schootsveld van de vesting. Volgens kaarten uit de 18de eeuw was de meest westelijke zone van het plangebied zelfs moerassig (omgeving Lijsterbesstraat). Het gebied werd “Zure Maai” genoemd. Dit was misschien het gevolg van afgravingen om het glacis van de vesting te maken. Met maai of made wordt drassig rietland bedoeld. In tijden van vrede werden de gronden gebruikt voor de land- en tuinbouw. Bebouwing was er nauwelijks. Ter hoogte van de kruising Esdoornstraat-Gentiaanstraat stond één grote boerderij. Dit open karakter bleef bestaan tot de uitbreidingsplannen van vlak na de Tweede Wereldoorlog.

• Fragment uit het boek ‘Kent u ze nog… de Bergenaren’
 
Auteur W.J. Jordans ISBN 978-90-288-2760-8
 
Enige portretten:
 
Willem Asselbergs. Onder zijn leiding, samen met Jan Asselbergs, werd in 1927 aan de Parallelweg (de “zure maai”) een nieuwe gieterij en machinefabriek gebouwd. Hij overleed op 16 apri11954. Enkele gegevens werden ontleend aan een scrip tie van Korneel Slootmans

• Vastenavend Berrege
 
1992 Tòòvere mee Wana
 
Kreukel, kriebel, kraai,
Zeewier en zult en zure maai,
 
 
2016 Ellef gebòòje vor de Berregse Vastenavend 2016
 
Ten ellefde:
Agge impessant blijne n’op oew ‘ande en blaare n’op oew tèène et, éélemaal tenne n’aan zijt, oeweige’t leplazerus et gesjouwd, zo moei zijt as ’n afgeslipte n’ond, gezòòje n’en gebraaje, gin ammezuur meer over et, aflegges gerééd zogezeed,. … dan motte mar denke, me gaan voor leut aan de lòòpende band. Van de n’Azekop tot aan de Zure Maai, van ́t bleekveldje tot aan de nuuwe Kaai, zo mar alleeneg of me veule, tikkertje of ́ardlòòpertje speule, me d ́of zonder potje vet, s ́morreges vroeg al ingezet….As sjovinist be ́oeve me gin uitleg….want ME LÒÒPE D’R MEE WEG!